Kelmarin, pergi ke pasar malam. Adalah pakcik ni menjual ulam-ulaman kampung, termasuklah batang keladi. Selalunya batang keladi ni, tak lain tak bukan orang buat masak asam. Jadi, Tijah pun dengan gigih dan semangat wajanya mencuba buat masak asam keladi. Jom kita tengok macam mana nak buat Masak Asam Keladi (untuk 3 orang makan) versi Tijah :
Bahan A
Bawang Merah - 3 biji
Bawang Putih - 3 biji
Halia - 2 atau 3 inci
Ikan Bilis
Cili kisar (ikut suka hati nak pedas atau tak)
Belachan (ikut resdung)
Serai (dititik) - sebatang
Serbuk kunyit - Setengah sudu teh
Air asam jawa - ikut berapa banyak kuah yang korang nak
Garam - secukup rasa lidah
Jangan jeles sinki berkilat tau!! |
Bahan B
Keladi - 4-5 batang (dipotong pendek 3-4 inci)
Air (untuk merebus batang keladi)
Bahan C
Ikan masin (kalau suka)
Bunga Kantan (ikut kegemaran)
Daun Kesum (yang tak ada dalam masakan kali ni sebab lupa beli)
Bahan A tu korang kenalah gigih sikit menumbuk. Tengok macam yang Tijah dah letak kat gambar kat bawah. Serai tu janganlah tumbuk sampai hancur lebur. Dititik sahaja.
Lepas tu, Bahan B tu korang kenalah rebus dalam kurang dari 5 minit untuk melembut dan menghilangkan sedikit getahnya. Tak adalah bila makan nanti, tekak kau rasa payau dan kelat! Lepas dah direbus, toskan airnya.
Panaskan minyak dalam sesudu, goreng bahan A sampai naik bau. Lepas tu, buatkan air asam jawa secukupnya. Kenapa guna air asam jawa?? Sebab namanya masak asam keladi. Dah tu, biar mendidih. Masuk garam, serbuk kunyit dalam setengah sudu teh (untuk warna yang menarik sikit) dan biar mendidih.
Masuk bahan B, 5 minit lepas tu masuk bahan C pulak. Dah mendidih elok, korang dah boleh siap hidang!! Selamat mencuba...
Siap untuk dimakan, dengan nasi putih...nyum nyum |
Pppssttt : Laki Tijah kata sedap, tapi tak tahulah kalau takat nak ambik hati je. huhuhuhu.
18 comments:
salam kenal2 dr ratu.terima kasih sudi sggh blog ratu.masak keladi?ratu kalau mak masak keladi ni ske mkn kuah je sbb keladi tak makan n tak pernah cuba makan... :) tp cik kitol suka...
perhh!
mmg sedap ah asam keladi!
cik ana pon suke gak..hehe
salam kenal,
cik ana :)
Salam berkenal jua. Masak keladi favorite dari sekolah menengah, huish...rugi tak makan batang keladi...itu yg kicknya!
Cik ana,
Bagus ni...ada geng!!
Salam kenal jua ;)
perghhh...kegemeran kuuu...!
salam perkenalan..
hehe..leh try resepi ni =p
husband kalu puji,mmg dikira sedaplah tu.hehe
nilah resepi best dr kg.....terliur bila mak masak
salam kenal..terima kasih sudi jengah blog saya...
Aslkm anakanda
Tkasih dtg rumah mamaa.Wah bestlah masak keladi tu.Mama suka masak keladi campur udang ampur santan...heem.
Jumpa lagi.
Kak Long : Geng lagi. Susah nak jumpa orang suka masak asam keladi zaman sekarang ni...
Ashra : Hurm kadang-kadang puji sebab takut kita mogok masak!
Diana : Tulah, saya suka kalau mak mertua yang masak...ada kick!
Mama Ziyad : Terima kasih kembali, lain kali boleh jengah lagi...
Mama Ju : Wassalam Mama Ju, masak asam letak santan belum pernah cuba! Ehem ehem, boleh lah share resipi...
Kalau kat sabah ni kan, kalau boleh semua sayor diorang dah siang awal awal masa diorang jual tu... keladi tu dah siap kupas dah siap potong2, nangka pun gitu jugak, pendek kata rajin diorang ni kat pasor, dari dok ngumpat diorang siang mende tu, lagi pun diorang tengok orang sebelah menyiang keladi agaknya diaorang pun ikut menyiang, karang tak laku plak keladi diorang...
ermmm... dah berapa bulan ko Jah? Selesa ke ngandung kali ni... kalau selesa tu anak lelaki lah tu...
Abang Bear : sebab tu kot sayur kat sabah memahal!! Tijah beli keladi tu, seringgit setengah utk 5 batang keladi yg besau-besau.
ngandung sekarang dah masuk 4 bulan. Tapi tak selesa lah. Time mengandung kakak dia, gagah perkasa okeh. Kali ni, agak sukar perjalanannya...kejap kang turun darah skit-skit...makan memilih, muntah-muntah bagai...
Hai, saya buat kunjungan balas. thanks sudi drop to my blog. Yess sedap sangat masak asam keladi ni kan. But sekarang, terpaksa kuarantin tekak dulu dari makan. Sebab baru habis berpantang. Kalau tak silap keladi ni bisa. Tak pa, takpa nanti kalau nak makan, boleh refer resipi kat sini.
TMTM : Hurm, baru lepas abis habis pantang? Kena tunggu dalam 1 atau 2 tahun lagi baru boleh makan...kalau tak, tak senang duduk lah awak sebab bisanya :)
Post a Comment